Küresel Metan Taahhüdü, ABD ve Avrupa Birliği tarafından küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefini ulaşılabilir tutmak için başlatılmıştır. Taahhüt, küresel metan emisyonlarının azaltılmasını amaçlıyor. Küresel ekonominin %70’ini ve antropojenik metan emisyonlarının yaklaşık yarısını temsil eden toplam 100’den fazla ülke küresel metan taahhüdünü (Global Methane Pledge) imzaladı.
Küresel metan taahhüdüne verilen güçlü küresel destek, metan emisyonlarını hızla azaltmak için artan ivmeyi göstermektedir. Bu çalışma, küresel ısınmayı azaltmak için en etkili stratejilerden biri olarak kabul ediliyor. Küresel Metan Taahhüdüne katılan ülkeler, küresel metan emisyonlarını 2030 yılına kadar 2020 seviyelerine göre en az yüzde 30 azaltmak ve özellikle yüksek emisyon kaynaklarına odaklanarak metan emisyonlarını ölçmek için mevcut en iyi envanter metodolojilerini kullanmaya yönelik toplu bir hedef koyuyor. Taahhüdü imzalayan ülkeler dünyanın tüm bölgelerini temsil etmekte ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden temsilciler içermektedir.
ABD ve AB küresel metan taahhüdünün uygulanmasına yardımcı olmak için mali ve teknik desteğin önemli ölçüde genişletildiğini duyurdu. Küresel hayırseverler, bu tür metan azaltım stratejilerinin dünya çapında yaygınlaştırılmasını desteklemek için 328 milyon dolarlık finansman taahhüdünde bulundular. Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Yeşil İklim Fonu; küresel metan taahhüdünü hem teknik yardım hem de proje finansmanı yoluyla desteklemeyi taahhüt etti. Uluslararası Enerji Ajansı da bir uygulama ortağı olarak bu süreçte görev alacaktır.
Küresel metan taahhüdünün 2050 yılına kadar küresel ısınmayı en az 0,2 santigrat derece azaltması ve küresel iklim değişikliğini azaltma çabaları için çok önemli bir temel sağlaması bekleniyor. Ayrıca, İklim ve Temiz Hava Koalisyonu (CCAC) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) Küresel Metan Değerlendirmesi’ne göre, 2030 hedefine ulaşılması 200 binden fazla erken ölümü, yüz binlerce astım vakasını ve 2030 yılına kadar yılda 20 milyon tonun üzerinde mahsul kaybını önleyecektir.
Metan Emisyonlarının Kaynakları
Atmosfere salınan metanın yaklaşık %40’ı doğal kaynaklardan ve yaklaşık %60’ı hayvancılık, pirinç tarımı, biyokütle yakma vb. dahil olmak üzere insan faktörlü kaynaklardan gelmektedir. İnsan ve doğal kaynaklar dahil olmak üzere çeşitli metan kaynakları vardır. Metanın insan kaynakları arasında çöplükler, petrol ve doğal gaz sistemleri, tarımsal faaliyetler, kömür madenciliği, atık su arıtımı ve belirli endüstriyel süreçler yer alır. Petrol ve gaz sektörleri de insan kaynaklı metan kaynaklarına en fazla katkıda bulunanlar arasındadır. NASA, metanın insan kaynaklarının (antropojenik kaynaklar olarak da biliniyor) küresel metan emisyonlarının yüzde 60’ını oluşturduğunu belirtmektedir. Bu emisyonlar öncelikle fosil yakıtların yakılmasından, çöplüklerdeki ayrışmadan ve tarım sektöründen kaynaklanmaktadır.
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, metan çok daha kısa bir atmosferik ömre sahipken (CO2 için yüzyıllara kıyasla 12 yıllık bir ömrü vardır), atmosferdeyken daha fazla enerji absorbe ettiği için çok daha güçlü bir sera gazıdır. BM, metan hakkında yayınladığı bilgi notunda, metanın güçlü bir kirletici olduğunu ve atmosfere salınmasından yaklaşık 20 yıl sonra karbondioksitten 80 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.
Küresel Metan Taahhüdünü İmzalayan Ülkeler
Küresel Metan Taahhüdü’nün imzalayıcıları arasında ABD ve AB’nin yanı sıra aşağıda belirtilen ülkeler yer alıyor:
- Almanya
- Andora
- Arjantin
- Arnavutluk
- Barbados
- Belçika
- Belize
- Benin
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Birleşik Krallık
- Bosna Hersek
- Nuie
- Brezilya
- Bulgaristan
- Burkina Faso
- Cibuti
- Danimarka
- Dominik Cumhuriyeti
- Ekvador
- El Salvador
- Endonezya
- Ermenistan
- Estonya
- Etiyopya
- Fas
- Fiji
- Fildişi Sahili
- Filipinler
- Finlandiya
- Fransa
- Gabon
- Gambiya
- Gana
- Togo
- Grenada
- Guatemala
- Guyana
- Gürcistan
- Hırvatistan
- Hollanda
- Honduras
- Irak
- İrlanda
- İspanya
- İsrail
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Jamaika
- Japonya
- Kamerun
- Kanada
- Karadağ
- Kediler ve Nevisler
- Kıbrıs
- Kırgızistan
- Kolombiya
- Kongo Cumhuriyeti
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti
- Kore
- Kosta Rika
- Kuveyt
- Kuzey Makedonya
- Liberya
- Libya
- Lüksemburg
- Malawi
- Mali
- Malta
- Marşal Adaları
- Meksika
- Mikronezya Federe Devletleri
- Monako
- Nauru
- Nepal
- Nijerya
- Norveç
- Orta Afrika Cumhuriyeti
- Pakistan
- Palau
- Panama
- Papua Yeni Gine
- Peru
- Portekiz
- Ruanda
- Senegal
- Sırbistan
- Singapur
- Slovenya
- Surinam
- Suudi Arabistan
- Şili
- Tonga
- Tunus
- Ukrayna
- Uruguay
- Ürdün
- Vanuatu
- Vietnam
- Yeni Zelanda
- Yunanistan
- Zambiya